Ce este Microsoft Silverlight?

Pentru majoritatea celor care l-au văzut, pare a fi o versiune Microsoft pentru binecunoscutul Flash. Adică e capabil să afișeze chestii de grafică dinamică pe paginile de Web. Și se instalează în browser ca un plug-in, la fel ca Flash.

Nu sunt un cunoscător al tehnologiei Flash, dar cred că similitudinile dintre Flash și Silverlight se cam opresc aici. Și tot aici ar trebui să se oprească din citit cei care nu sunt deloc familiarizați cu dezvoltarea de site-uri de Web. În rest, vedeți mai multe pe

Site-ul Microsoft Silverlight

Ei și-acum să vedem ce le spun celor care continuă să citească.

Deși există deja o versiune lansată de Silverlight, la această dată este o tehnologie destul de nouă, dar care promite multe. În primul rând, promite chestii vizuale foarte complexe și dinamice, capabile să interacționeze cu un utilizator pentru că în spatele vizualului se poate afla o întreagă aplicație.

Una din diferențele majore față de Flash este că o aplicație Silverlight nu este "compilată", ci se compune din fișiere XML și JavaScript. Mai exact, este vorba de fișiere XAML și JavaScript.

Ce este XAML?

Numele vine de la eXtensible Application Markup Language, sintaxa fiind XML. Ce face XAML? Păi cu XAML poți descrie cam tot ce înseamnă element vizual în documente, interfețe grafice de aplicații și, bineînțeles, în Silverlight.

XAML este strâns legat de WPF, sau Windows Presentation Foundation. WPF este un concept și el destul de nou de la Microsoft, tratând, probabil ați ghicit, chestiile care țin de vizual.

Ca o observație, noile formate de documente Microsoft Office 2007 au la bază XAML. Formatul de document se mai numește și Open XML. Adică da, un document Word, PowerPoint sau Excel de modă nouă este practic o structură de fișiere XAML, eventual cu poze, comprimată în format ZIP. Iar documentele de modă nouă Open XML pot fi manipulate cu WPF – un programator poate scrie mini-aplicații care se folosesc de clasele WPF pentru a genera, modifica sau interpreta documente Office 2007 Open XML.

Cam atât despre XAML, că prea am intrat în detalii tehnice care îi privesc mai degrabă pe programatori.

Cum funcționează Silverlight?

Păi să vedem: plugin-ul de Silverlight din browser va interpreta conținut descris în XAML pentru a reda chestii grafice și a determina ce interacțiuni sau animații se pot efectua.

Funcții JavaScript apelează plugin-ul de Silverlight spunându-i ce conținut XAML să încarce. Plugin-ul citește un fișier XAML și crează un obiect Silverlight în pagina de Web. Acel obiect poate fi privit ca o bucățică de HTML, având un Document Object Model asociat. Dispunând de DOM, adică având elemente cu proprietăți, metode și evenimente, obiectul sau obiectele de tip Silverlight din pagină pot fi manipulate cu JavaScript exact cum ai manipula folosind DHTML.

Cum creez chestii Silverlight?

Am stabilit deja că, din punct de vedere al dezvoltatorului Web, a crea conținut Silverlight înseamnă a genera fișiere XAML și JavaScript. Teoretic, bazându-ne pe documentația elementelor XAML suportate de Silverlight, am putea scrie fișierele chiar și cu Notepad, ceea ce nu doresc nimănui 🙂

Există deja niște instrumente cu care poți scrie sau genera XAML ceva mai ușor. Bunăoară cu, Microsoft Expression Design sau Microsoft Expression Blend poți desena chestii pentru a salva apoi rezultatul în XAML.

O alternativă sau completare ar fi Visual Studio – versiunea 2008 se pare că va suporta bine XAML și WPF. Există ediții gratuite de Visual Studio care se pot descărca oricând de pe site-ul Microsoft – așa numitele Express Edition, din care cea mai potrivită presupun că ar fi Visual Web Developer 2005/2008 Express Edition.

Odată ce dispui de instrumente ca să te apuci de exerciții, probabil că vei dori ceva ajutor: www.silverlight.net!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s