Silverlight pe scurt, pentru profani

 

 1. Silverlight este similar în funcționalitate cu Flash, furnizând în browserele web grafică bogată interactivă, animații și streaming audio/video1 de înaltă calitate – microsoft.com/silverlight.
   
 2. Conținutul Silverlight nu este „compilat”, ca la Flash, ci este descris prin fișiere XAML, un standard deschis și extensibil cu sintaxă XML.
   
 3. XAML este standardul și baza a tot ce înseamnă vizual în aplicațiile Microsoft – interfețe de aplicații Windows sau Web, documente XPS2 sau Office 2007 etc. Da, formatul de documente Office 2007, numit și Open XML3, are la bază XAML.
   
 4. XAML poate fi manipulat (și este frate) cu Windows Presentation Foundation – un cadru de lucru pentru programatorii .NET. Consecința pentru industrie – orice programator poate crea aplicații care generează, modifică, inspectează sau procesează documente Microsoft Office 2007.

Note

1 Microsoft pune la dispoziție și un serviciu gratuit de streaming, unde poți să-ți publici chestii video prezentate în Silverlight. Un serviciu similar celui furnizat de YouTube… la silverlight.live.com

2 A propos: Documentele XPS sunt similare PDF-ului – își păstrează aspectul, fonturile și proporțiile oriunde le-ai vizualiza sau tipări.

3 Fișierele XPS sau cele Office2007 / OpenXML (.docx, .xlsx, .pptx) sunt de fapt arhive ZIP cărora li se schimbă extensia. Arhivele astea ZIP cuprind structuri de fișiere XAML, însoțite de eventualele fonturi sau poze pe care le-ați folosit în documente.

Reclame

2 gânduri despre „Silverlight pe scurt, pentru profani

 1. Există un oarecare nivel minim de protecție și probabil vor apărea mecanisme mai evoulate, dar nu cred că ăsta ar fi unul din scopurile Silverlight. Ca și la HTML, scopul este prezentarea informației cât mai atractiv și articulat… Deh, mi-e teamă că ce zici tu ar putea da naștere la discuții filozofice aprinse 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s