Hosting pe platformă Microsoft – cum se face licențierea

Am vorbit despre scule gratuite Microsoft pentru dezvoltare de aplicații Web, am dat o idee despre prețuri de licențe atunci când vrei să faci hosting și am comentat un pic despre proprietate intelectuală. Aș vrea să dau mai multe prețuri de licențe, dar, dacă nu știm ce fel de licențe avem nevoie, tot o varză o să iasă.

Știu că treaba cu licențierea este o problemă dureroasă pentru programatori sau ingineri IT, dar trebuie luată de coarne și asta. Până la urmă, atunci când proiectezi o soluție tehnică, ar trebui să ai idee și despre costuri, nu numai despre specificații tehnice.

SPLA – Service Provider License Agreement

Nu orice licență Microsoft se poate folosi în scenarii de hosting. Sunt necesare licențe de tip SPLA, altfel riscați să aruncați banii degeaba și tot ilegal realizați găzduirea. Ce știu este că trebuie semnat acordul de licențiere specific, apoi se achiziționează licențe conform modelului ales și conform nevoilor. Acordul și achiziționarea se efectuează prin intermediul unui SPLA Reseller. În România, deocamdată, singurul reseller SPLA este HP. Am văzut pe pagina asta.

Plata și acordul

Prin SPLA, un hoster are voie să dea acces clienților săi la produse și servicii Microsoft găzduite de el. În acest scenariu, nu clientul ci furnizorul de servicii este licențiat. Plata se face lunar, pe perioada de 3 ani cât durează acordul SPLA.

Per-procesor sau per-subscriber

Plata pentru produsele licențiate prin SPLA se face:

  • În funcție de numărul de procesoare fizice pe care rulează un produs (per-procesor). Un procesor fizic poate avea mai multe nuclee. Sau
  • În funcție de numărul de clienți care vor utiliza produsele găzduite de hoster (Subscriber Access License – SAL).

Adică, în fiecare lună faci o declarație de tipul ce produse pe câte procesoare rulează sau pentru ce produse câți abonați ai. Resellerul face calculul și trimite nota de plată. 🙂

Versiuni versus ediții

Upgrade-ul este inclus în plata lunară a licențelor SPLA. Se poate hosta orice versiune dar costul depinde de ediție. Adică nu contează dacă hostezi SQL Server 2000, 2005 sau 2008, dar contează dacă hostezi ediția Workdroup, Standard sau Enterprise.

Încerc să revin în curând și cu o listă de prețuri orientative…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s