Hosting pe platformă Microsoft. Dezvoltare de site-uri și aplicații – software-ul gratuit disponibil

Mai mulți priteni sau foști colegi de facultate m-au întrebat în ultimul timp despre opțiunile pe care le-ar avea pentru a găzdui site-uri sau aplicații web pe platformă Microsoft. Subiectul hosting, deși prezent pe site-urile Microsoft, este într-o oarecare măsură învăluit în ceață. 🙂

Încerc să tratez subiectul ăsta în mai multe etape. Deocamdată, aș vrea să vedem ce instrumente gratuite de la Microsoft am avea la îndemână pentru dezvoltare. Fie că facem site-uri simple sau aplicații complexe pentru web, le voi numi aplicații.

Înainte de a începe: NU vreau să dezbatem aici comparații cu alternativele Open Source ca soluții de hosting. Mă adresez celor care au făcut deja comparațiile astea și au ajuns deja la concluzia că ar vrea să dezvolte sau furnizeze hosting (și) pe platformă Microsoft. Am să ignor, din neștiință, comentariile de genul "Linux rules", fie că le consider sau nu adevărate. Îi respect pe cei care cunosc Linux, Apache, MySQL și PHP. Îi respect și mai mult pe cei care cunosc suficient despre ambele platforme și se pot decide în cunoștință de cauză. Personal, nu mă număr printre cei din urmă.

Recunosc că ce scriu mai jos depășește nivelul unui dezvoltator Web începător. Poate depășește și nivelul unuia mediu. Pentru aceștia:

 • www.w3schools.com
  Aici am învățat eu primele chestii despre cum faci site-uri de web ca un profesionist, scriind cod, nu doar din click-uri și drag-and-drop.
 • msdn.microsoft.com/express
  De aici se descarcă cea mai mare parte a instrumentelor de dezvoltare gratuite de la Microsoft. Visual Web Developer 2008 Express Edition e pentru tine
 • www.asp.net
  Când ești gata să treci pragul – de la cunoscător de HTML la programator de aplicații web. Sau știi deja PHP și vrei să te joci și cu platforma Microsoft.

Start…

Server de Web Microsoft

Se numește IIS, de la Internet Information Services, și este corespondentul Apache din lumea Open Source/Linux. IIS este inclus în majoritatea sistemelor de operare Windows chiar dacă nu se instalează implicit. Pentru instalare: în Control Panel la Add Remove Programs se bifează componente Windows adiționale.

 • Pe desktop – de obicei aici se dezvoltă aplicațiile. IIS este prezent în variantele Windows 2000 Professional, Windows XP Professional, l-am văzut în Windows Vista Home Premium sau Ultimate Edition și mă aștept să fie în Windows Vista Business sau Enterprise. Personal, aș recomanda Vista Business sau Vista Ultimate, pentru că dispun de o versiune mai nouă de IIS și de o metodă de autentificare care lipsește în edițiile Home: Windows Authentication.
 • Pe servere – găzduirea "în producție". Cam orice Windows Server dispune de IIS, deci poate găzdui aplicații web. Voi discuta mai târziu ce variantă aș recomanda, fiindcă pe lângă aspectele tehnice ar trebui să luăm în calcul licențierea, ca să nu aruncăm bani aiurea.

Motor de programare server-side

Mă refer la ASP.NET, corespondentul PHP-ului folosit pe Linux. ASP.NET face parte din .NET Framework – atunci când instalezi .NET Framework pe un calculator cu IIS activat, de obicei se instalează și ASP.NET. În versiunile mai noi de Windows, ASP.NET este inclus în sistemul de operare: când activezi IIS poți activa și ASP.NET.

Diferența cea mai notabilă între PHP și ASP.NET este că la cel din urmă paginile active sunt clase compilate, nu cod interpretat. În teorie, asta ar face ASP.NET mai performant, dar m-aș uita întâi la analizele făcute de firme specializate, la cifre, înainte de a da un verdict.

Descarcă Microsoft .NET Framework 3.5
Descarcă Microsoft .NET Framework 3.5 Software Development Kit – documentație, exemple, compilatoare etc (beta)

Server pentru baze de date

Vorbim despre SQL Server și recomand din start versiunea 2005 sau mai recentă. Vine într-o multitudine de ediții, dar la pasul ăsta discutăm despre GRATUIT, nu? Ei bine, există 2 sau 3 ediții gratuite care se pot descărca oricând de pe site-ul Microsoft, plus software adițional pentru dezvoltare.

 • SQL Server 2005 Express Edition
  Ediția de bază care a fost special gândită ca alternativă la MySQL. Adică pentru site-uri mici unde nu sunt cerințe tehnice prea stricte. Dar motorul de baze de date este același ca la edițiile "pe bani". Orice merge pe SQL Server Express Edition va merge și pe edițiile mai avansate. Bazele de date sunt restricționate la dimensiuni de câțiva giga, dar, să fim serioși, uneori nu avem nevoie de mai mult. Nu mai are limitări de conexiuni ca înaintașul său MSDE, dar acceptă doar conexiuni venite de pe acceași mașină. Și, din câte știu, suportă replicare, dar numai ca subscriber. În rest, proceduri stocate, query-uri imbricate, view-uri indexate și tot tacâmul sunt suportate. S-ar putea să mai existe restricții la nivel de număr maxim de procesoare pe care poate rula sau la nivel de RAM utilizabil, da’ ia mai citiți și voi ce poate și ce nu 🙂
 • SQL Server 2005 Management Studio Express Edition
  E o interfață grafică pentru SQL Server: poți vedea obiectele din baza de date, poți realiza majoritatea operațiilor de bază în management, se pot scrie și analiza interogările etc. Dispune de Syntax Highlight și se poate conecta la servere remote. În rest, mai vedeți și voi ce poate.
 • SQL Server 2005 Express Edition with Advanced Services
  Ăsta e kitul de SQL Server 2005 Express Edition în care s-a adăugat consola Management Studio Express și SQL Server Reporting Services – da, servicii de raportare care la alți producători pot costa o mică avere. Cine știe cunoaște!
 • SQL Server 2005 Express Edition Toolkit
  Un kit care include consola Management Studio Express și Business Intelligence Development Studio, un mediu de dezvoltare pentru crearea, editare și deployment-ul rapoartelor ce vor fi livrate cu SQL Server Reporting Services.
 • SQL Server 2005 Books Online
  Întreaga documentație pentru SQL Server 2005, din care nu veți citi decât foarte puțin, dar foarte utilă când vă apucați de treabă.

Chestii adiționale

Să mai amintesc unele resurse sau instrumente pe care le-am găsit pe site-urile Microsoft și ar putea fi utile:

 • Silverlight, despre care am mai scris, se vrea o alternativă la Flash și funcționează cam la fel, dar se bazează pe XAML ș JavaScript. Este încă o tehnologie aflată în stadiu incipient, dar dispune de un Software Development Kit.
 • Internet Explorer Developer Toolbar permite depanarea paginilor de web.
 • AJAX – o implementare Microsoft plus controale gratuite dezvoltate de comunitate.

OK – Am sau vreau o firmă mică de dezvoltare software

Scenariul cred că-i include și pe cei care vor să dezvolte aplicații Web iar apoi, eventual, să le găzduiască, să furnizeze hosting…

Ce am expus aici ar fi numai software GRATUIT de la Microsoft. Așa că, practic, nu ar trebui să plătiți decât licențe de Windows XP Professional sau Windows Vista Business. Există inclusiv view-ere gratuite de document Office.

Deci partea cu dezvoltarea e clară – putem da costurile la MINIM cumpărând doar licențe de Windows Professional. Abia când am nevoie de mai mult, probabil va trebui să mai dau niște bani. Dar și atunci pot să scad costurile la minim…

Există un program Microsoft destinat firmelor ISV start-up prin care acestea pot obține gratuit software: instrumente de dezvoltare sau sisteme de operare pentru teste. Programul se numește ISV Empower – dați un search pe site-ul Microsoft. ISV vine de la Independent Software Vendor – adică firmă care produce și își vinde singură aplicațiile software. Poate ar fi util aici să citiți și ce-am bălmăjit despre proprietate intelectuală.

Cât despre licențele pentru hosting, sper să revin cât de curând cu o nouă intrare în blog…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s