Autentificare Windows Live ID la tot programatorul

Știrea tare este că orice programator poate folosi mecanismul de autentificare Windows Live ID în aplicațiile lui, de tip Web sau Windows.

Știrea moale mă privește doar pe mine – cum naiba de-am rămas în urmă cu noutățile astea? La data când scriu, nici măcar nu mai e o noutate.

Ce înseamnă "la tot programatorul"? Că poți face un site sau o aplicație în care utilizatorii să se logheze cu același cont pe care îl folosesc pe Hotmail sau pe MSN Messenger. Mai mult, site-ul tău Web nici nu trebuie să fie bazat pe platforma Microsoft, că merge și pe Linux cu PHP, Perl, Python sau Ruby. Adică ai un site care are nevoie de username și parolă, da? E bine, în loc să pui vizitatorul să-și creeze cont la tine, îi spui că poate folosi contul de Hotmail sau Messenger pe care îl are deja. Nu-ți mai bați capul la fel de tare și nici vizitatorul tău nu stă să rețină încă o parolă sau să-și facă griji că i-ai putea umple căsuța de spam.

Nu toți știu, dar Windows Live ID este de fapt fostul (.NET) Passport. Și e sinonim și cu Hotmail, deși îți poți face un Windows Live ID cu orice adresă de e-mail care îți aparține. Discutăm de aproape o jumătate de miliard de conturi. Adică ai mari șanse ca vizitatorul site-ului tău sau utilizatorul aplicației tale Windows să dețină deja un cont Window Live ID.

Știam de-acum câțiva ani că, în principiu, orice site putea folosi autentificare Passport. Dar era pe bani și nu tocmai simplu de implementat. Acum te duci pe pe un site Live.com pentru programatori, obții o cheie de aplicație pentru site-ul tău, și îi dai drumul.

Recunosc că nu am făcut încă un site sau o aplicație cu autentificare Windows Live ID. Dar, dacă ar fi să mă apuc, cred că aș lua-o cam așa (că la dat sfaturi sunt bun, deh):

  1. Urmărit filmulteț mai vechi cu o tanti care se ocupă de API-urile și serviciile Windows Live ID. O fi mai vechi, dar îți faci o idee. La început e ceva bla-bla plictisitor, dar dup-aia dă cu chestii concrete. Tanti Lynn are și un blog care poate ajută.
  2. Trecut repede prin pagina pentru programatori asociată autentificării Windows Live ID, pe dev.live.com. Citit niște bla-bla-uri opționale ca să ne facem o idee mai clară.
  3. Dat jos SDK-ul de Windows Live ID, de unde vezi clar că merge și pe Linux cu PHP. Că de-acolo probabil trebuie să treci pe la pagina MSDN asociată unde să citești ce. Dacă vrei să mai omori niște timp și să te dai mare la prieteni cu ce știi, mai citești și asta.
  4. Obținut cheia de aplicație cu care accesezi serviciul de autentificare Windows Live ID. Orice site sau aplicație care contactează serviciul, are nevoie de cheia asta. Ca să obții o cheie de aplicație, îți trebuie un cont Windows Live ID, bineînțeles 🙂
  5. Aici îmi povestiți voi mie, că io n-am mers mai departe 🙂 V-am spus că sunt bun doar la dat sfaturi 😀

Ochii în 4: dacă apelezi serviciul, nu înseamnă că obții adresa de e-mail asociată contului Windows Live ID. Ați vrea voi! Obții doar un token, un User ID. E probabil treaba ta cum îl stochezi și cum îl folosești sau cum asociezi informații adiționale la el. Voi ce credeați că înseamnă autentificarea? Pont: User ID-ul unui Windows Live ID este afișat în josul paginii de informații înregistrate de la account.live.com.

Cred că o să încerc, totuși, să fac ceva de genul ăsta și să documentez prin ce-am trecut…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s