Cum ilustrezi într-un clip video ce faci pe calculator

Adică să obții un fișier video cu ceea ce se întâmplă pe monitorul tău de calculator, iar în "coloana sonoră" să fie explicațiile tale recitate într-un microfon. Rezultatul – fișierul video cu captura de ecran – se mai numește și screencast.

Descarci Windows Media Encoder 9 Series – că e gratuit, îl instalezi, îți pui o pereche de căști cu microfon și dai drumul la treabă.

Când pornești programul, ai o opțiune de "capture screen" la care mai adaugi eventuale mici setări. De exemplu, să captureze tot ecranul, doar o fereastră sau doar o zonă? Și unde salvează fișierul video?

Comprimarea este foarte bună, codecul fiind special gândit pentru acest scenariu. În plus, se mai poate configura. Ulterior, tot cu utilitare din Media Encoder, se pot adăuga marcaje (tag-uri) în fluxul video. Așa încât să se poată declanșa diverse evenimente în funcție de ce se întâmplă în screencast. De exemplu, rularea clipului video într-o pagină de web să declanșeze afișarea unor slide-uri sau imagini pe parcurs. Sau poate vrei pur și simplu să împarți screencast-ul pe capitole.

Care e utilitatea?
Din punctul meu de vedere, este modalitatea optimă pentru a documenta pentru utilizatori cum funcționează o aplicație. Îți poate lua zile întregi să scrii pagini cu pași de urmat, click-uri necesare și poze cu ferestre și butoane. Îți ia numai câteva zeci de minute să faci o demonstrație filmată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s