Mai multe calculatoare într-unul singur

Și toate rulând simultan… Nu ca atunci când îți pui un Linux și un Windows pe același PC, apoi alegi ce sistem de operare vrei să boot-ezi.

Tehnologia se numește virtualizare iar ideea de bază ar fi că pe un calculator gazdă pot rula mai multe mașini virtuale. Adică PC-uri ce rulează în PC-ul gazdă pe baza unor resurse emulate.

Pentru a rula, un PC are nevoie de memorie RAM, procesor, harddisk, un display, CDROM, mouse și poate o rețea sau o unitate de floppy. Toate astea pot fi "împrumutate" de la calculatorul gazdă. Iei un pic de memorie din RAM-ul fizic, o bucățică de timp-procesor, folosești un fișier mare drept harddisk virtual și o fereastră drept monitor virtual. Mouse-ul și CDROM-ul sunt aceleași.

Pentru cei nerăbdători să încerce chiar acum, pe calculatorul cu Windows de acasă, răspunsul este Virtual PC 2007, un program ce se descarcă gratuit de pe site-ul Microsoft. E relativ mic și vioi. Există și un Virtual Server, la fel de gratuit, dar pentru aplicații mai serioase.

Cu Virtual PC, un wizard îți creează din câțiva pași simpli două fișiere:

  1. Un fișier mic VMC cu setările pentru acea mașină virtuală (cât RAM primește, cât poate "suge" din procesor, ce alte resurse primește – rețea, CDROM, floppy etc)
  2. Un fișier mare VHD, cât vrei tu de mare, ce va fi harddisk-ul virtual al mașinii virtuale.

Mașina virtuală o pornești și o oprești când vrei. Poți salva configurația ei sau o poți readuce la starea inițială – mare chestie. Cam ce scenarii văd eu pentru folosirea unei mașini virtuale? Păi de la triviale la unele mai serioase…

Compatibilitate cu sisteme de operare
Am o aplicație mai veche. Dar merge numai pe un sistem de operare mai vechi. N-aș vrea să renunț la Window Vista sau XP doar de dragul acelei aplicații. Ce fac? Trântesc o mașină virtuală special pentru acea aplicație, cu un Windows (sau Linux) pe ea. Iar mașina virtuală o pornesc doar când am nevoie…

Testare de aplicații
Să zicem că văd o aplicație pe CD-ul unei reviste și vreau să o încerc, dar parcă nu vreau să-mi încarc sistemul cu încă o potențială prostie. Îmi pornesc mașina virtuală cu Windows XP, instalez aplicația, văd cum merge. Dacă nu-mi place, închid mașina virtuală indicând că vreau ca sistemul de operare din ea să fie readus la starea inițială dinaintea pornirii.

Testare de mașini virtuale
Pe site-ul Microsoft, și poate și pe alte site-uri, există versiuni de evaluare pentru diverse produse livrate ca mașini virtuale gata configurate. Doar să le dai drumul să vezi cum arată.

Design de rețele
Deja intru pe teritorii complicate. Ca atunci când vrei să proiectezi o rețea să vezi cum merge, dar n-ai mașini fizice la dispoziție cu care să te joci. Nu-i nimic, o faci cu mașini virtuale.

Adăugare de servicii în rețea
Ai o rețea mică la o firmă. Vrea un serverel mititel de baze de date, sau de e-mail, sau mai știu eu ce. Dar n-are bani pentru încă un PC. Pe de altă parte, firma are deja PC-ui care sunt folosite la 5% din capacitatea lor. Păi atunci nu tragi o mașină virtuală? Că dup-aia, dacă firma se extinde, o poți muta pe un server adevărat mai țeapăn.

Mașini virtuale la comandă: pentru training-uri, demonstrații sau la lucru
Ca atunci când vrei să-ți lași clienții să se joace cu o aplicație de-a ta pe o mașină gata configurată. Chiar dacă strică ceva în mașina virtuală – nu-i nimic, se repornește de la starea inițială. Sau cum am auzit la un șantier naval din Galați parcă: au aplicații pretențioase de proiectare și testare, dar nu vor să cumpere PC-uri super-tari pentru fiecare proiectant, mai ales că probabil n-ar fi folosite mereu la întreaga capacitate. Și-atunci au un server mai țeapăn care pune la dispoziție mașini virtuale, de câte ori au proiectanții nevoie, eventual și la distanță, când sunt oamenii plecați pe teren…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s