Găzduire de site-uri Web – aproape am mințit

Acum ceva tip băteam câmpii pe subiectul hosting de site-uri web, pe platformă Microsoft. Găsisem o listă de prețuri recomandate de Microsoft pentru licențe de tip SPLA și vorbeam de niște scenarii de găzduire. Ei bine, am mai aflat unele lucruri între timp. Așa că revin cu obsesia mea: diverse scenarii de ținut site-uri de web, edția a doua 🙂

Notă: SPLA este un model de licențiere pentru firmele care furnizează servicii de hosting. Ca ISP, pui la dispoziția clienților tăi tehnologie Microsoft și plătești lunar o taxă către compania menționată: fie per-procesor, fie per-client. Adică, pentru fiecare software, în funcție de câte procesoare (fizice) îl rulează sau în funcție de câți clienți de-ai tăi folosesc acel software.

Site-ul meu, acasă la mine în dormitor

Am zis deja că îți trebuie doar licența Windows XP sau Vista. Activezi IIS (serverul de web inclus în kitul Windows), deschizi din firewall portul 80 (HTTP) și eventual îi spui router-ului să redirecteze cererile HTTP pe care le primește către calculatorul cu IIS. Eventual mai instalezi ediția gratuită SQL Express, dacă ai site șmecher cu baze de date. Dar în acest scenariu s-ar putea să fie mai ieftin să-ți găzduiești site-ul la o firmă specializată… Este totuși un scenariu plauzibil dacă faci doar dezvoltarea site-ului și vrei să arăți celorlalți cum se înfățișează pe măsură ce progresezi, urmând ca rezultatul final să-l plasezi pe un server adevărat.

Self-hosting: sunt o firmă, vreau să-mi țin singur site-ul public al companiei

Ca să fii împăcat cu licențele dar să mergi pe costul cel mai mic posibil, cred că cel mai nimerit este Windows Server 2008 Web Edition (part-number LWA-00724, preț 500 EUR ca pachet FPP sau part-number LWA-00316, preț 460 EUR ca licență Open). Mai nou, se zice că dpdv al licențierii poți instala pe el orice motor de baze de date suportat, atâta timp cât bazele de date servesc numai site-urilor web – eu rămân la sugestia SQL Server Express Edition, că e gratuit.

Notă: Evident nu-ți trebuie Windows Server 2008 Web Edition dacă ai deja un alt Windows Server sau Windows Small Business Server. Decât dacă autentifici vizitatorii, dar asta e deja altă mâncare – citiți Windows Server 2008 Licensing Guide.

Oricum, având în vedere celelate costuri corelate cu mentenanța, backup-ul, țeava de internet etc, s-ar putea ca dpdv economic să merite găzduirea site-ului la o firmă ce se ocupă de hosting.

Hosting la scară mică: sunt firmă IT, găzduiesc site-uri web mititele pentru clienții mei

Recomandarea mea ar fi tot Windows Server 2008 Web Edition. Numai că, de data asta, ca licență SPLA: part number P70-00172, licența per-procesor costă 10 USD pe lună. Nu există licență per-subscriber. Licența este per-procesor fizic, adică pastila CPU, indiferent câte nuclee are.

Din nou, poți instala pe el orice motor de baze de date suportat, atâta timp cât bazele de date servesc numai site-urilor web. La blană, adică cheltuieli minime pe licențe – SQL Server Express Edition, că e gratuit. Dar atenție – SQL Server Express are limitări: rulează pe un singur procesor, folosește maxim 1 GB RAM, suportă baze de date de maxim 4 GB, primește numai conexiuni pipe, adică de pe aceeași mașină. Nu mai are limitări la numărul de conexiuni, cum avea MSDE. Nu știu să aibe limitări la număr de baze de date menținute. Suportă replicare, dar numai ca subscriber. În rest, are mai toate facilitățile importante ale unui server întreg – inclusiv Reporting Services sau consolă de management.

Dacă SQL Server Express nu satisface tehnic, atunci SQL Server (ediție Workgroup) prin SPLA costă

 • 52 USD pe lună, licența per-procesor, part-number A5K-01384, sau
 • 4 USD pe lună, licența per-subscriber SAL, part-number A5K-01396

Notă: Pe site-ul www.codeplex.com, la categoria "SQL" sau "SQL Server", se pot găsi instrumente gratuite web-based tip consolă administrare server Web. CodePlex este un site sponsorizat de Microsoft pentru chestii gratuite Open Source. Un gen de SourceForge a la Microsoft. Amintesc de instrumentele astea pentru că, folosind SQL Server Express, nu prea ai cum să dai clienților acces să-și administreze singuri bazele de date; SQL Express nu suportă conexiuni remote, ci doar de pe acceași mașină.

Hosting profesional la scară mare, cu sute de site-uri complexe

De acord, discutăm de mentenanță automatizată, protecție firewall, backup, servicii adiționale gen e-mail sau accesul clienților să-și poată modifica singuri site-urile sau setările. Eventual servere dedicate sau mașini virtuale.

Windows Server 2008 Web Edition e gândit numai pentru a ține site-uri de Web, dar nu știu dacă poate ține și un firewall de talia ISA Server. În mod sigur, nu ține servicii de Active Directory, Exchange sau System Center. Lucrurile aste vor trebui ținute pe alte mașini, cu alte sisteme de operare.

Așa încât costurile se calculează în funcție de arhitectură. Dacă aș fi inginer care se gândește să proiecteze o soluție de hosting profesională, aș sta cu lista de prețuri SPLA la îndemână și cu documentația Microsoft de pe TechNet: Soluția pentru Web Hosting.

Reclame

3 gânduri despre „Găzduire de site-uri Web – aproape am mințit

 1. Man, "decat" e un adverb comparativ. Sau conjunctie. De aceea, "decat daca" este o constructie total nefericita.
  Cu blana, iarasi… La masina, daca ii dau blana, merg cu 200. Sa inteleg ca la servere, daca e sa fie "la blana", e consum minim? 🙂
  "Accesul clienților să-și poată modifica singuri" iarasi nu suna bine…
   
  Pe de-a treia parte, am de facut un site si de instalat pe un proaspat web-server (WS 2003), cu SQL si ce i-o mai trebui.
  Stie web-serverul de pe WS2003 sa trimita si e-mailuri?
   

 2. Știe IIS să trimită e-mail-uri?
   
  Da. Prin serviciul SMTP. IIS include un serviciu SMTP pe care îl pune la dispoziția aplicațiilor Web ce rulează în acel IIS. Dar necesită ceva configurare. Trebuie să-i spui SMTP-ului din IIS către ce alt server să facă relaying de mesaje. Sau să pună mesajele undeva pe disc, de unde un alt server să le preia pentru a le trimite mai departe (scenariu pe care îl folosesc la testarea aplicațiilor ce trimit e-mail-uri).
   
  Dacă ai setat SMTP-ul din IIS-ul tău, aplicația ta poate folosi clasele SMTP din .NET Framework, destul de simplu de folosit. Caută după "MailMessage" în documentația SDK-ului de .NET Framework.
   
  De acord cu observațiile tale privind gramatica sau semantica. Vii tu să strici legenda 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s