Cum susții o prezentare? 3 ponturi când ții un discurs

Participai ieri la un eveniment în cadrul căruia se susțineau prezentări. Urmărind prezentatorii, mă gândeam cu părere de rău la lipsurile sistemului nostru de învățământ. Mai țineți minte că trebuia să învățăm comentarii literare pe de rost? Cu tona. Iar la sfârșitul liceului eram tot un handicapat al vorbirii: nu eram în stare să ies în fața unei audiențe pentru a expune 3 idei. Că nu te învață nimeni. Abia la finalul facultății a trebuit să susțin o prezentare: inutil să vă spun ce prost m-am descurcat.

În fine, să las lamentările la o parte. Iată 3 idei – numai cu astea 3 și tot ne putem îmbunătăți considerabil abilitățile de a susține o prezentare în fața unei audiențe…

  1. Oprește-te, frate. Fă pauze, că nu vine potopul.
  2. Contactul vizual. Poate neplăcut, dar necesar.
  3. Ce idei susții de fapt? Și cum?

Hai să mă explic cu fiecare.

Oprește-te des: după fiecare frază, fă o pauză de 3 secunde

Poate părea enorm, dar nu e. În acele 3 secunde audiența are timp să "rumege" ce-ai zis. Iar tu ai timp să-ți formulezi fraza următoare, să cântărești ce spui. Dacă respecți regula asta, un efect imediat este că eviți acele neplăcute poticneli de tipul ăăă, aaa, deci-urile etc. Și să vedem ce se mai întâmplă:

Frazele tale par să aibe greutate. Și lumea le înțelege, te poate urmări. Ideile au timp să se asimileze. Nu lași impresia de nervozitate. Nu pari unul care și-a învățat poezia pentru că nu știe subiectul. Pari mai expert în domeniu. Discursul devine mai coerent pentru că nu pierzi firul de idei. Nu mai uiți ce aveai de spus.

Nici nu mai continui. Tăcerea e de aur, nu? Cum zicea Caragiale? Parcă ceva de genul: gândirea n-a avut dușman mai mare ca vorba lungă și fără rost.

Uită-te la un singur membru din audiență – chiar dacă nu se uită la tine!

Zeci sau sute de ochi ațintiți asupra ta. Te simți cel puțin neconfortabil, dacă nu amenințat. Este instinctual – o moștenire de pe vremea maimuțelor. Cu toate astea trebuie să te uiți la ei. Ar fi total nepoliticos să te uiți în tavan sau la podea. Că doar vorbești cu audiența, nu?

Pe parcursul unei fraze pe care o rostești, te uiți la o persoană din audiență și numai la una. Chiar dacă nu se uită la tine, atenție! Și nu schimbi persoana decât după ce ai terminat fraza sau ideea.

Culmea este că toți vor avea impresia că sunt băgați în seamă. Vor fi mai atenți la tine – numai nepoliticoșii nu se uită la tine când le vorbești în ochi. În plus, privirea ta nu mai baleiază neliniștită. Pari să deții controlul și te ajută să te concentrezi la discurs. Ține minte că fiecare din ei este un om ca tine, care vrea atenție. Și știi ce? Șansele sunt că dintre toți cei de-acolo tu cunoști cel mai bine subiectul prezentării. Deci, curaj!

Ține-te la subiect și nu bate câmpii. Nu încerca să spui totul

Audiența nu va reține mai mult de 2-3 idei din prezentarea ta. Asta în cazul cel mai bun. Așa că ar fi bine să știi care sunt acele idei pe care le transmiți. Să le spui în introducere și la final. Restul prezentării este doar argumentare ca să le intre în cap. Deci construiește-ți discursul pe baza ideilor pe care vrei să le transmiți. Gândește-te totdeauna ce vrei să rețină audiența.

Unii prezentatori versați mai știu niște jmekerii: ce vrei să simtă audiența și ce-ai vrea să facă. Vrei să fie relaxați, ca să interacționeze cu tine? Sau poate exaltați ca să fie de acord cu tine? Sau îi vrei îngrijorați pentru că trebuie să facă ceva? Trucuri, deh.

Concluzie?

Personal cred că astea ar fi cele mai importante reguli. Au și efecte vizibile imediate. Cele de mai jos sunt mai degabă trucuri decât chestii esențiale.

Limbajul trupului
Ce faci cu mâinile? Felul cum le ții ar putea fi interpretat. Încrucișate la piept: nu vrei să interacționezi. Le ții la spate: prea arăți ca un profesor, te crezi superior. Te joci cu pixul sau te plimbi repede prin sala: ești nervos. Probabil cel mai bine e să ții mâinile relaxate pe lângă corp. Nu te întorci cu spatele la audiență decât dacă ai nevoie să desenezi. Dacă ai slide-uri, atenție când arăți spre ele; nu întoarce spatele. Ai reținut unde trebuie să privești în timp ce vorbești, da?

Slide-urile
Mai bine renunți la ele decât să le faci prost, pentru că generezi frustrări. Atenție: oamenii nu văd bine. Să-ți intre bine în cap. În audiență sunt tineri care stau prea mult la calculator. Vederea slăbește cu vârsta, e natural. Folosește litere și desene cât mai mari posibil. Contrast cât mai puternic. Tema de culori poate influența ce simte audiența; trebuie aleasă și în funcție de condițiile de iluminare. Slide-urile trebuie să conțină texte cât mai scurte, altfel audiența nu se va mai concentra: fie nu reține tot ce e scris, fie vor încerca să citească în loc să asculte ce spui. În loc de texte lungi, pune doar desene sau cuvinte cheie plasate în bulleturi. Regula de aur: între 3 și 5 bulleturi per slide, între 3 și 5 cuvinte per bullet.

Alte ingrediente
Poți face glume, dar cu mare atenție. Dacă nu sunt gustate, felicitări: tocmai te-ai făcut de căcat sau audiența crede că ești lipsit de respect. Eu unul nu am față de spus glume, am o moacă prea bățoasă. Poți adresa întrebări sălii ca să dezmorțești atmosfera sau pentru a încuraja interacția. Niciodată nu începe prezentarea prin a te scuza (că le furi din timp, sau că n-ai experiență sau mai știu eu ce). Prezintă-te pe tine înainte de a spune despre ce vei vorbi. Când ai terminat, poți cere întrebări, dar numai dacă te știi capabil să răspunzi. Sau poți spune că vei prelua întrebările după prezentare, la o cafea sau pe e-mail. Ține cont de timp: timpul lor este la fel de prețios ca al tău. O prezentare ce durează mai puțin decât se programase este mult mai apreciată decât una care se întinde peste timpul alocat.

Vă urez bafte maxime! Personal am susținut foarte puține prezentări la viața mea, dar ați văzut ce tare sunt la teorie? 😀

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s