Din nou despre Silverlight

Despre Microsoft Silverlight am mai scris acum ceva timp într-un articol de natură oarecum tehnică. Revin asupra subiectului pentru că am impresia că există concepții greșite despre ce înseamnă, cum funcționează și cum poate fi folosit.

Ce este Silverlight?
Pe scurt: redare de grafică vectorială în browsere Web. O tehnologie care poate fi corelată sau comparată cu SVG (Scalable Vector Graphics) sau Adobe Flash.

Cum funcționează Silverlight?
Este un mic plugin pentru browsere web. Microsoft a dezvoltat astfel de plugin-uri pentru mai multe browsere. Acest plugin afișează elemente de grafică vectorială. Unele din aceste elemente pot reda conținut multimedia audio sau video.

Cum poate fi folosit?
Anumite porțiuni sau elemente dintr-o pagină web pot fi obiecte Silverlight, oarecum similar felului în care plasezi chestii Flash într-o pagină.

Cum faci grafică vectorială pentru Silverlight?
Plugin-ul de Silverlight afișează elemente grafice care sunt descrise prin taguri XML. Foarte similar HTML-ului. Așa cum o pagină web este un fișier cu taguri HTML redate grafic, un obiect Silverlight este un fișier cu taguri XAML ce descriu elemente grafice. Am mai scris despre asta aici. Fișierele XAML Silverlight pot fi scrise cu editoare de text, ca la HTML. Și așa cum ai editoare grafice pentru HTML, există și editoare grafice de XAML Silverlight.

Cum faci animații în Silverlight?
Similar felului în care faci animație DHTML – manipulezi proprietățile elementelor grafice prin funcții JavaScript. Documentul HTML are un DOM (Document Object Model) ce poate fi manipulat. La fel și Silverlight – când plugin-ul din browser afișează un obiect Silverlight, automat pune la dispoziție și un DOM prin care elementele grafice pot fi manipulate cu JavaScript.

De ce-aș alege Silverlight în loc de SVG sau Flash?
SVG-ul nu este suficient de flexibil pentru a realiza chestiile faine care se pot face cu Silverlight; până și Adobe a anunțat că-și retrage suportul pentru SVG. Conținutul Flash este "compilat": nu poate fi la fel de ușor actualizat, manipulat sau generat dinamic. Conținutul Silverlight, fiind fișier XML, este potențial indexabil în motoarele de căutare.

Silverlight este doar pentru Internet Explorer sau Windows sau Windows Server cu IIS?
Nu. Și nu. Și nu. Plugin-uri Silverlight există pentru mai multe browsere, iar specificațiile pentru tag-uri sunt deschise. Nu a fost făcut doar pentru Windows – există, bunăoară, și pentru Mac OS. Nu este o tehnologie server-side, deși poate fi legată în sensul generării dinamice de conținut; să ne amintim că este vorba doar de fișiere HTML/XML/JavaScript servite browser-ului – se pot găzdui pe orice server Web.

Silverlight ăsta chiar e folosit? Cum aflu mai multe?
Au apărut o mulțime de site-uri care folosesc Silverlight, cu fel de fel de aplicații. Aruncați o privire pe site-ul comunității care se joacă de-a Silverlight la silverlight.net. Pentru instalare sau alte resurse: microsoft.com/silverlight. Documentația pentru cei care programează aplicații Web este la Silverlight pe MSDN.

Sunt convins că întrebări mai sunt – aștept comentariile ca să încercăm găsirea unor răspunsuri…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s