Cum „spui” site-urilor, ca vizitator, că preferi limba română

În ultima vreme, site-urile șmechere oferă același conținut în mai multe limbi. Globalizare cu savori locale, dom’le. De exemplu, site-ul www.live.com îți poate afișa butoanele și interfața generală în engleză, franceză, italiană și multe alte limbi, printre care și româna.

Ei bine, și cum faci tu să-i spui acelui site "tovarășe, dacă butoanele tale sunt disponibile și în limba română, aș prefera să mi le arăți pe limba mea"?

E destul de simplu. Setezi preferința de limbă pe română în browser-ul tău. În Internet Explorer 7, te duci pe Tools undeva în dreapta sus, alegi Internet Options și în fereastra de-ți apare, în tabul General, apeși butonul Languages. Mai apare o fereastră unde poți adăuga, în ordinea preferințelor, limbile în care ți-ar plăcea ca site-urile să-și prezinte interfața sau chiar și conținutul (dacă sunt atât de "globalizate").

Notă: Îmi imaginez că și alte browsere au opțiunea asta, dar nu știu cum se setează.

Cum funcționează drăcovenia?

Când vizitezi un site globalizat, site-ul vrea să știe, de regulă, ce limbă preferi. Și-atunci site-ul fie te întreabă pe tine, direct, fie îl "întreabă" pe browser-ul tău. Iar dacă tu i-ai "spus" preferințele tale browser-ului, atunci "rămâne cum s-a stabilit".   😀

P.S. Fiți pe fază că voi scrie cum faci un site sau o pagină ASP.NET care "știe" mai multe limbi și servește interfață sau conținut pe limba preferată a vizitatorului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s