Infrastructură gratuită de e-mail, colaborare și partajare de informații pentru școli, licee sau universități

Acum 2-3 luni, la una din universitățile cunoscute din București, am avut o scurtă discuție cu "manageri de top" ai instituției. Cred că se numesc "pro-decani" sau "pro-rectori", iertată-mi fie ignoranța…

Dar oamenii nu erau la fel de ignoranți ca mine și-mi vorbeau despre o preocupare actuală a lor. Ar vrea să asigure studenților lor căsuțe de e-mail, un loc unde să-și țină fișierele, o modalitate online ca profesorii sau seminariștii să țină legătura cu studenții lor. Sau chiar suport informatic pentru cursuri, predare sau testare online.

Bine, bine, ideea este foarte actuală și lăudabilă. Dar necesită efort. Și bani. Că vorbim de câteva sute de studenți și zeci de cadre didactice. Prorectorii știau că au nevoie de servere serioase, administratori, eventual licențe, educare a studenților. Unele aspecte se pot rezolva prin voință, implicare și timp cheltuit – astea se mai găsesc. Dar serverele alea, routerele, unitățile de stocare, camera serverelor, rack-urile, sursele de putere, inginerii etc vor costa bani reali, nu puțini și nu ușor de obținut.

Ei bine, cel puțin o parte (serioasă) din banii ăștia se pot economisi. Una din soluții se numește Microsoft Live@edu.

Căsuțe de e-mail de 5 GB, cu nume de domeniu personalizat (adică numele facultății sau acronimul), interfață de administrare, spații de stocare online a fișierelor, alerte, accesare de pe mobil și multe altele. Și toate astea pe servere administrate serios, cu filtre anti-spam, disaster-recovery și suport tehnic.

O imagine mai cool, orientată către tânăra generație, a ceea ce "vând" io în articolul ăsta se poate găsi la My Live@Edu.

M-am aprins prea tare? Sistemul nostru de învățământ suferă destul din cauza finanțării nasoale. Băgăm o d-asta pentru studenții și elevii noștri? Implementarea serviciilor ăstora la nivelul unei școli sau universități nu e o chestie trivială, nu se face din 3 clickuri. Dar măcar nu mai dai banii pe fierătanii, nu?

Reclame

Un gând despre „Infrastructură gratuită de e-mail, colaborare și partajare de informații pentru școli, licee sau universități

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s