SQL Server 2008 este RTM – Released To Manufacturing. Versiune finală

Cu alte cuvinte, s-au gătat biții, avem versiunile finale. De pe site-urile Microsoft lipsesc o seamă de informații pe care le așteptam cu mare nerăbdare, dar sper să apară în curând. Cea mai mare noutate pentru mine ar fi suportul pentru date geo-spațiale, dar sunt convins că avansații în baze de date vor găsi o droaie de alte chestii faine. Poate s-au mai schimbat aspecte și pe la capacitățile bazelor de date.

Bineînțeles că am dat buzna să văd care sunt edițiile – a apărut una nouă, SQL Server 2008 Web Edition. Aaaah, Web Edition, adică pentru site-uri. Păi nu despre asta scriu eu p-aici? Am tras repede concluzia că trebuie să fie pentru site-uri de firme mari care au nevoie de motoare de date accesibile de pe Internet.

Încă nu găsesc nimic despre ce preț ar putea avea acest Web Edition, dar mi-e clar că va fi licențiat per procesor – țineți minte că licențierea la Microsoft se referă la CPU ca pastilă, nu ca nucleu. Web Edition suportă 4 procesoare iar ca funcționalitate… studiați și voi tabelele comparative să vedeți cum stă față de celelalte ediții. Presupunerea mea este că Web Edition se află undeva sub Standard Edition, poate chiar și sub Workgroup Edition. Și ca funcționalitate, și ca preț. Ne uităm în lista de prețuri, la licențele Open NL per-procesor:

228-08617 | SQL Svr Standard Edtn 2008 Sngl OLP NL 1 Proc | 6.525 EUR
A5K-02495 | SQL Server Wrkgroup Edtn 2008 Sngl OLP NL 1 Proc | 4.208 EUR

Dacă mă uit la prețurile astea și dau crezare unei cifre neoficiale dintr-o discuție pe un forum sau blog MSDN, estimez că Web Edition va costa cca 1.950 EUR per procesor. Destul de ieftin, comparativ cu edițiile mai șmechere. Și destul de ieftin pentru segmentul de piață vizat – site-uri de firme mari și corporații. Așteptăm prețurile oficiale…

Pentru site-uri mici și drăgălașe care au nevoie de mici baze de date, ediția gratuită Express s-ar putea să surâdă multora. Mie în mod cert da, atâta timp cât nu sunt "înghesuit" prea tare de limitări: rulează pe un singur procesor, pe un singur GB de RAM, baza de date de maxim 4 GB și acceptă doar conexiuni venind de pe aceeași mașină.

Pentru găzduire de site-uri, pentru firmele care furnizează servicii de hosting, sistemul de licențiere este oricum cu totul altul – SPLA (Service Provider License Agreement) – cu plăți lunare în funcție de numărul de clienți pe care îi deservești în luna respectivă și tipurile de licențe sau software-ul pe care îl oferi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s