Mesajele de e-mail de la firmă pe telefonul tău mobil

Toți stăm prin stații de metrou sau autobuz, blocați cu mașina în trafic sau pur și simplu așteptând undeva fără să putem face prea multe. E drept, poți să deschizi un joc pe mobil ca să freci menta. Da’ dacă te-apucă un avânt muncitoresc și chiar ai vrea să mai lucrezi una-alta pentru birou? E posibil să rezolvi niște e-mail-uri de la firmă cu mobilul? Ăhă, slavă Domnului, e posibil; și încă multe altele…

Ce-ți trebuie. Lucrurile de bază

E drept că-ți trebuie un telefon mai șmecher, dar nu exorbitant de scump. Sunt o droaie de terminale SmartPhone, Pocket PC, PDA cu GSM sau cum le-o mai spune. Io mă refer aici la alea care au Windows Mobile pe ele. Și serverul de e-mail trebuie să poată, să aibe un minim de funcționalitate ca să "discute" cu telefonul tău; dar aici soluțiile ar trebui privite cât mai practic, după scenarii:

Firmă mică, bre. N-avem server de e-mail și nici n-o să ne permitem prea curând. Și poate nici nu vrem

Am mai vorbit eu despre o chestie numită Office Live Small Business, un serviciu gratuit pus la dispoziție de Microsoft pentru firmele mici. M-aș duce pe pagina de înscriere și primesc un mic site de Web gratuit plus căsuțe de e-mail, toate cu nume de domeniu al firmei mele, bineînțeles.

Aici e clenciul – pentru că-mi țin e-mailurile pe serverele Microsoft, pot să le citesc și cu telefonul mobil. Și uite aici cum se configurează Windows Mobile. Plus că nu mă doare capul cu mentenanța unui server, deloc ieftină.

Firmă răsărită, business mare. Țin e-mail-ul pe serverul meu propriu

Are sens. Costă mai mult, bineînțeles. Dar se justifică așa: suntem mulți angajați iar comunicarea e-mail este deja modalitate de colaborare internă în firmă, nu doar cu exteriorul. Avem volume mari de date și nu mai ține să avem e-mail-ul externalizat.

Dacă asta e situația, recomand Exchange Server pentru e-mail; sau Small Business Server, care include Exchange. Deja însă la scenariul ăsta telefoanele mobile vor fi folosite și pentru alte aplicații avansate. Folosesc IT-ul la un nivel mai avansat. Deci am un nene tătic în calculatoare căruia îi zic IT Manager. Pe el l-aș trimite să citească Centrul TechNet Windows Mobile și mai exact ghidul ăsta.

Corporație. Business-uri, băi vere

Aici aș încadra firmele care au snopuri de servere de e-mail, nu unul singur. Dacă faci parte dintr-o corporație și salivezi la e-mail pe mobil, adresează-te personalului IT, mai spre vârf. Dacă ești personal IT mai spre vârf, ai citit articolul ăsta și ai ajuns în acest punct, caută repede un consultant. Nu de alta, dar eu nu sunt chiar atât de competent. Și oricum, cu snopurile alea de servere ai și alte probleme pe cap: consolidare de servere, virtualizare de resurse IT, management centralizat… Mergi pe pagina cu parteneri Microsoft în România și caută-i p-ăia cu competențe în Mobility Solutions.

P.S. Am văzut o pagină care descrie mai pe larg subiectul ăsta – e-mail pe mobil pentru firme.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s